1. A MÁJ EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉSÉT ÉS MÉREGTELENÍTŐ FUNKCIÓIT TÁMOGATÓ HATÁSA
A bojtorjángyökér máj egészségét támogató hatása feltehetően antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhető. In vitro vizsgálatban bojtorjángyökérből készített kivonat gátolta a mesterségesen kiváltott májkárosodást (Lin1, Lin2).
2. AZ EGÉSZSÉGES EMÉSZTÉST ÉS (5.) A SZERVEZET TERMÉSZETES VÉDEKEZŐKÉPESSÉGÉT TÁMOGATÓ HATÁSA
A bojtorjángyökérben található inulin prebiotikus hatással rendelkezik. Előzetes vizsgálatok alapján az inulin emésztetlenül jut a vékonybélbe, ahol elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését azáltal, hogy táplálékul szolgál számukra. Ennek az emésztőrendszer egészségére kifejtett jótékony hatáson kívül feltételezhetően a betegségekkel szembeni ellenállóképesség is nő, mivel ezek a mikroorganizmusok gátolják a patogén baktériumok növekedését (Li).
3. A BŐR EGÉSZSÉGES MEGJELENÉSÉT ELŐSEGÍTŐ HATÁSA
Előzetes kutatások alapján a bojtorjángyökérben található arctigenin és glikozidja, az arctiin felelősek a gyógynövény gyulladáscsökkentő hatásáért, ezáltal alkalmazása eredményes lehet különböző gyulladásokkal járó bőrbetegségek (pl: akné) kiegészítő kezelésében (Gao, Nascimento, Zhao).
A bőr egészséges megjelenését támogató hatásához hozzájárulhat prebiotikus hatása is, amely segíti az emberi szervezettel szimbiózisban élő baktériumok fejlődését.
4. A NORMÁL VÉRCUKORSZINT FENNTARTÁSÁT TÁMOGATÓ HATÁSA
A prebiotikus hatásnál említett inulin más szempontból is hasznos a szervezet számára. Alacsony glikémiás indexe miatt segíthet a normál vércukorszint fenntartásában is, mivel nem emészthető és nem szívódik fel az emésztőrendszerben, ezáltal nem emeli meg a vércukorszintet. Továbbá kimutatták, hogy az inulin szabályozza a ghrelin (éhségérzet kiváltásáért felelős hormon) és a szomatosztatin nevezetű hormonok kiválasztását, amely így a késleltetett gyomorürülésen és késleltetett éhségérzet kialakulásán keresztül javítja a glikémiás választ (Cai, Rao, Zhang).
TOVÁBBI BOJTORJÁNGYÖKÉRREL VÉGZETT VIZSGÁLATOK
Az inulinnak már több kedvező élettani hatását is említettük. Ezeken felül olyan összefüggést is kimutattak, amely szerint a gyakoribb inulinfogyasztás a magas vérnyomás kialakulásának alacsonyabb kockázatával jár. Az ezzel kapcsolatos kutatást úgy végezték, hogy a részvevő felnőttek magas inulintartalmú étrendet követtek és a kutatók ennek hatásait 8 éven keresztül monitorozták. Az eredmények meglehetősen biztatók voltak, a magas vérnyomás kockázatának kialakulása 21%-kal volt alacsonyabb a résztvevők körében (Golzarand).
ADAGOLÁS Naponta 2-3x1 kapszula az étkezések előtt.
FOGYASZTÁS Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl forró, de legalább 50-60 °C-os (csapmeleg) vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
ÖSSZETEVŐK ► Kapszulánként 500 mg bojtorjángyökér (Arctii radix) SonicFine® szuperfinom instant gyógynövénypor, kapszulahéj:zselatin.