60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből, C-vitaminnal.
A csalánlevél és a C-vitamin 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
- A csalánlevél:
- Támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
- A C-vitamin:
- Hozzájárul a normál kollagénképződéshez, ezen keresztül a csontozat, a porcok, a fogíny és fogak, valamint a bőr normál állapotának fenntartásához és az immunrendszer egészséges működéséhez.
Ezért ajánljuk:
- A kimagasló mennyiségű csalánlevelet tartalmazó kapszula!
- A csalánlevél és a C-vitamin szinergikus hatása!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen és a C-vitaminon kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- Egy kapszula tartalma ~1,5 g csalánlevél teafűnek felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A csalánlevél egy sokoldalú gyógynövény, amely C-vitaminnal kombinálva számos módon támogathatja az egészséget, még akkor is, ha jelenleg nincsenek fennálló betegségei. Rendszeres fogyasztása egyensúlyt teremthet a szív- és érrendszer működésében, elősegítheti az immunrendszer egészségét. ⇒ 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Az oldalon ismertetett kutatások bemutatásának célja, hogy eleget tegyünk a 1924/2006/EK rendelet 6. cikkéből fakadó kötelezettségünknek és tudományos adatokkal támasszuk alá azt, hogy a termékben lévő élettani hatással rendelkező gyógynövény(ek)nek és egyéb anyagoknak milyen szerepe van a szervezet működésében, illetve hogyan befolyásolják a pszichés állapotot és magatartást, továbbá a fogyást és a testtömegkontrollt, illetve az éhségérzet csökkentését vagy a jóllakottság érzésének növelését.
Termékeink nem gyógyszerek! A 1169/2011/EU rendelet 7. cikk 3. bekezdésére és a 37/2004. ESzCsM rendelet 6. § 2. bekezdésére tekintettel sem az oldalon ismertetett kutatási eredmények, sem a vásárlói vélemények nem tekinthetők orvosi vagy szakértői értékelésnek, illetve gyártói állításnak vagy utalásnak a termék, illetve a benne található összetevők betegséget megelőző, kezelő vagy gyógyító hatásával kapcsolatban! Amennyiben mégis erre való állítást, utalást feltételez honlapunkon, kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot az info@javallat.hu e-mail címre küldött levélben!
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">Részletes tájékoztató a terméken megjelenő egészséggel kapcsolatos állításokról.A csalánlevél a 2-es típusú cukorbetegség, az ízületi gyulladások vagy az allergiás tünetek kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható.
A csalánlevél és a C-vitamin élettani (fiziológiai) hatásai
- A csalánlevél szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező élettani hatása többek között annak köszönhető, hogy hatóanyagai segítenek a gyulladásos folyamatok egyensúlyát fenntartani. Több kísérletben is gátolta a gyulladást kiváltó anyagok (pl. interleukin, TNF-alfa) felszabadulását (Namazi, Klinelhoefer, Obertreis).
- A szív és érrendszeri hatásához hozzájárulhat a kísérletekben megfigyelt enyhe testsúlycsökkentő és a normál szisztolés vérnyomást támogató hatása is (Tahri).
- Egy három hónapig tartó kutatásban a naponta három alkalommal szedett csalánlevél-készítmény csökkentette a vércukorszint hirtelen emelkedését, az étkezés után 2 órával mért vércukorszintet és a a vér HbA1c (vércukor-szintet jelző paraméter) szintjét is. Az értékek a placebóval összehasonlítva jelentősen kedvezőbbek voltak (Kianbakht). A vizsgálati eredmények alapján a csalánlevél vércukorszint csökkentésére önállóan ugyan nem alkalmas, de jó Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató kiegészítője lehet a 2-es típusú vércukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápiának.
- Egy másik kutatás igazolta, hogy a csalánlevél kivonata fokozza a hasnyálmirigy inzulintermelését, amely kedvező hatással van a vércukorszintre, ezáltal az szív- és érrendszer egészségére (Farzami).
- Szintén igazolták, hogy a csalánlevél kivonata gátolja a szénhidrátokat bontó alfa-glükozidáz enzim működését, ez pedig gátolja az étkezéssel elfogyasztott cukrok és szénhidrátok gyors felszívódását, ezáltal a hirtelen vércukorszint-emelkedést (Onal, Simoes-Pires).
- A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához is.
- Egy kutatás szerint a csalánlevél jó kiegészítője lehet az allergiás tünetek kezelésére szedett gyógyszereknek, mivel elősegíti az immunrendszer normál működését. A kutatásban 98 önkéntes vett részt, az egyik felük csalánlevél-kivonatot, másik részük placebót (hatóanyag nélküli készítményt) kapott. A kutatást a résztvevők által vezetett napló alapján értékelték ki, ez alapján a csalánlevél-kivonatot fogyasztók jobb közérzetről számoltak be, mint a placebot szedők (Mittman).
- A csalánlevélnek az immunrendszer normál működését támogató hatását kiegészíti a termékben lévő C-vitamin is
A táplálkozási és életmódbeli tényezők jelentős mértékben hozzájárulnak a csontozat egészségéhez. A gyümölcs- és zöldségspecifikus antioxidánsok, mint például a C-vitamin, segíthetnek a csontok, a porcok, a fogak, a fogíny és a bőr egészségének megőrzésében.
A C-vitamin három módon is kifejti pozitív hatását:
A C-vitamin a szervezetben kulcsfontosságú anyag a kollagén képződéséhez. Az életkor előrehaladtával, különösen 40 éves kor felett a szervezet természetes kollagénszintézise egyre jelentősebben csökken. Amennyiben például C-vitamin-hiány miatt a kollagénszintézis folyamata sérül, a kollagénláncok nem tudnak kialakulni, az előállításában részt vevő kezdeti fehérjék lebomlanak a sejtben. A kollagén szerkezeti támogatása nélkül az erek, a ízületek és a bőr sérülékennyé válhatnak, valamint a csontok és porcok könnyebben megsérülhetnek (Kipp, Poal-Manresa).
Az oxidatív stressz fokozhatja a csontfelszívódást. A C-vitamin egy erős antioxidáns, amelynek fontos szerepe van az oxidatív stressz csökkentésében, ezért szerepet játszhat a csontfelszívódás gátlásában (Conner).
A C-vitamin mindezek mellett elősegíti az E-vitamin regenerációját a sejtekben. Az E-vitamin a C-vitamin mellett egy másik erős antioxidáns, amely szintén összefüggésbe hozható a csontok egészségének megőrzésével (Michaëlsson, Yeum).
Az embereken végzett, C-vitaminnal kapcsolatos tudományos vizsgálatok is pozitív összefüggést mutattak ki az étrendi C-vitamin és a csont ásványianyag-sűrűsége között:
- A magasabb C-vitamin bevitel főképp olyan férfiaknál előnyös, akik csak kis mennyiségben fogyasztanak kalciumot vagy E-vitamint (Hall, Morton).
- Tanulmányok arra is utaltak, hogy a C-vitamin bevitel hozzájárul a csontok rugalmasságának és ásványi anyag sűrűségének megtartásához, különösen a dohányzók és az ösztrogént fogyasztó nők körében (Melhus, New).
Figyelmeztetések
Fokozhatja a nem szteroid fájdalom és gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatását.
A Frankfurti Egyetem Klinikai Gyógyszerészeti Tanszékének kutatásában negyven olyan önkéntes vett részt, akik krónikus ízületi gyulladásban szenvedtek. A betegeket két csoportra osztották, egyik felük 200 mg nem szteroid fájdalomcsillapítót, gyulladáscsökkentőt kapott kezelésként, míg a másik felük csupán 50 mg-ot, de emellett csalánkivonatot is. Az értékelést a gyulladásra utaló C-reaktív fehérje (CRP) vérben lévő mennyisége, illetve egyéb krónikus ízületi gyulladásra utaló jelek (fájdalom, nyomásfájdalom, merevség stb.) alapján végezték. Mindkét csoportban 70 százalékos javulást tapasztaltak a kutatók, tehát a csalánkivonat szedése mellett negyedannyi fájdalomcsillapítóra volt szüksége a betegeknek ugyanazon hatás eléréséhez (Chrubasik).
- Németországban több nagyszabású klinikai vizsgálatot is végeztek csalánlevéllel. Az egyik ilyen kutatásban 8955 oszteoartritiszben vagy reumaotid artritiszben szenvedő beteg vett részt. A betegek fele régóta küzdött ízületi gyulladással, ezért korábban is szedett nem szteroid gyulladáscsökkentőt. A korábbi kezelések megtartásával valamennyi beteg három héten keresztül szedett csalánkivonatot. A vizsgálat végén a korábban fájdalomcsillapítót szedő betegek 64 százaléka arról számolt be, hogy jelentősen csökkentette a fájdalomcsillapítók szedését. 26 százalékuk teljesen abbahagyta a fájdalomcsillapító használatát, a többiek felére csökkentették a napi adagot. A betegeknél a nyugalmi fájdalom 55 százalékkal, a mozgatási fájdalom 45 százalékkal csökkent. A betegek 1 százaléka számolt be mellékhatásokról (emésztőrendszeri panaszok: 0,6%, allergiás reakciók: 0,1%) (Ramm).
- Egy évvel később egy másik vizsgálatban a csalánkivonat hosszú távú hatását vizsgálták. Ebben a kutatásban 819-en vettek részt. Az orvosok és a betegek is 90%-ban jónak vagy nagyon jónak értékelték a csalánlevél kiegészítő alkalmazását a fájdalomcsillapítók mellett. Mellékhatások a betegek kevesebb mint 3 százalékánál fordultak elő (allergiás reakciók, emésztőrendszeri panaszok) (Wolf).
Fokozhatja a vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
- A csalánlevél kivonata klinikai vizsgálatokban vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő hatásúnak bizonyult, továbbá az EMA/HMPC monográfia is a vizelet mennyiségének növelésére ajánlja a kutatások és a hagyományos használat alapján (Tahri, Ziaei).
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- A csalánlevél több klinikai vizsgálatban is jól tolerálhatónak bizonyult, a vizsgálatokban legtöbbször emésztőrendszeri panaszok jelentkeztek, de ezek mértéke alacsony volt. Amennyiben fogyasztásakor emésztőrendszeri tünetet tapasztal, érdemes szüneteltetni a csalánlevél fogyasztását (Mittman, Wolf, Ramm).
A csalánlevél fogyasztása várandós anyáknak, továbbá 6 éven aluliaknak nem ajánlott!
- A csalánlevél terhesség alatti alkalmazásának biztonságossága nem kellőképp alátámasztott. Egy esettanulmány alapján a csalántea befolyásolhatja a női nemi hormonok szintjét: egy csalánteát fogyasztó 33 éves nő magas ösztradiolszintet és alacsony tüszőstimuláló hormon (FSH) és luteinizáló hormon (LH) szintet mutatott. Ezeknek a hormonoknak a szintje a csalántea abbahagyása után 6 héttel normalizálódott. A csalánlevél lehetséges vizelethajtó és vércukorszint-csökkentő hatása szintén indokolja, hogy korlátozzuk terhesség alatti fogyasztását. Ugyanakkor a csalánlevél régóta fogyasztott élelmiszer, nem szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növények listájában, nem tekinthető új élelmiszernek az EU-ban. Nem ismert olyan kutatás, amely alapján a fogyasztása során veszélyeztetné az anyatejjel táplált csecsemő vagy a 6 évesnél idősebb gyerekek egészségét a megadott adagolás többszörösének megfelelő mennyiségben sem (Sahin, Tahri, Ziaei, Marchetti, Łuczaj, Yeşil, Bhatia).
Fogyasztás időtartama
- A csalánlevél régóta fogyasztott élelmiszer- és étrend-kiegészítő alapanyag, amely több klinikai vizsgálatban is jól tolerálhatónak bizonyult 8-12 hetes fogyasztás esetén, ezért nem indokolt a fogyasztás időtartamának korlátozása (Ziaei, Moré, Khosravi, Wolf).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a csalánlevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32480/2023