60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A fekete áfonya levél 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Elősegíti a felgyorsult bélmozgás lassítását.
2. Támogatja a lábak vénás keringésének egészségét. Hozzájárul a nehézlábérzés csökkentéséhez.
3. Hozzájárul az egészséges szénhidrát-anyagcseréhez.
Miért ajánljuk?
- Kimagasló mennyiségű fekete áfonya levelet (500 mg) tartalmazó kapszula!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- Egy kapszula tartalma ~1,5 g áfonyalevél teafűnek felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A fekete áfonya levele a cukoranyagcsere javításán keresztül hozzájárulhat az egészséges vércukorszint fenntartásához. Emellett támogatja a lábak vénás keringését, ezáltal hozzájárul a nehézlábérzés csökkentéséhez. Polifenol hatóanyagai segíthetnek a felgyorsult bélmozgás lassításában.
A fekete áfonya levél a visszérbetegség vagy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápia mellett is fogyasztható Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató céllal.
A fekete áfonya levél élettani (fiziológiai) hatásai
Fekete áfonya nagy mennyiségű, 7-8% fenolos összetevőt (főképp polifenolt és flavonoidot) tartalmaz. Ezek nem egységes anyagok, hanem több hasonló tulajdonságú vegyület keveréke. A fekete áfonya leveléből eddig 35-féle fenolos összetevőt mutattak ki (Hokkanen).
A polifenolok közös tulajdonsága, hogy a fehérjékkel kovalens kötést képezve kicsapják azokat. Szabad fehérjék gyakran előfordulnak az irritált nyálkahártyán, a cseranyagok velük reakcióba lépve egy védőréteget hoznak létre. Az irritált terület érzékenysége ezáltal csökken, javul a vastagbélből a folyadékvisszaszívás, sűrűsödik a széklet és ellenállóbbá válik a bélfal (Csupor).
A fekete áfonya cseranyagai laboratóriumi körülmények között gátolta egyes mikroorganizmusok fejlődését is, többek között a következőkét: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Bacillus subtilis, Escherichia coli (Brantner).
A fekete áfonya vénákra gyakorolt hatása magas polifenol és flavonoid tartalmának köszönhető. A flavonoidok szívre és érrendszerre gyakorolt hatását az 1960-as évektől kutatják. Számos vizsgálat bizonyította eredményes alkalmazásukat a vénás keringés támogatásában, valamint a lábak térfogatának és a nehézláb-érzés csökkentésében. A vizsgálatok alapján a kutatók úgy látják, hogy a flavonoidok és polifenolok antioxidáns hatására vezethető vissza a vénákra gyakorolt hatás. A flavonoidok a vénás erek tónusának megőrzését is támogatják, továbbá csökkentik a kapilláris erek áteresztőképességét, javítják a nyirokelvezetést és gátolják a vérlemezkék összetapadását (Rabe).
- Kutatások szerint a fekete áfonya hatóanyagai gátolják az emésztőrendszerben képződő szénhidrátbontó enzimek (alfa-glükozidáz) működését, ezzel lassítva az étkezés után a vércukorszint gyors emelkedését. Emellett segítenek helyreállítani az antioxidáns hatású glutation hatását az oxidatív stressznek kitett sejteken (Bljajic).
- Az áfonyalevél speciális flavonolignán összetevői, a cinchonainok laboratóriumi körülmények között elősegítették az inzulintermelődést, ezzel közvetetten támogatgatva az egészséges szénhidrát-anyagcserét (Hokkanen).
- Az egészséges vércukorszintet támogató hatását állatkísérletben is alátámasztották egy olaszországi kutatásban. A kísérletben a vérzsírszint (triglicerid) csökkenését is megfigyelték (Cignarella).
- Egy másik kísérletben az áfonyalevél szájon át történő beadása normalizálta a vércukorszintet még akkor is, ha a glükózt intravénásan adták be az áfonyalevéllel egyidejűleg (Allen).
Figyelmeztetések
Fogyasztása közben kialakuló székrekedés esetén mérsékelje vagy szüneteltesse szedését!
- A fekete áfonya jelentős mennyiségű, 7-8% fenolos összetevőt (főképp polifenolt és flavonoidot) tartalmaz. A polifenolok közé tartozó cseranyagok jellemző tulajdonsága, hogy nagy mennyiségben fogyasztva növelhetik a széklet sűrűségét, akár székrekedést is okozva (Hokkanen).
Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek és gyógynövények hatását!
- A fekete áfonya kísérletekben gátolta az alfa-glüközidáz enzim működését, így növelheti egyes vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását (Bljajic).
4 hét fogyasztás után ajánlott 1 hét szünetet tartani.
- A fekete áfonya levél nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek tartós fogyasztása megváltoztathatja a széklet sűrűségét és a bélflóra összetételét, ezért tanácsos 4 hét fogyasztás után egy hét szünetet tartani fogyasztásában (Hokkanen).
Fogyasztása terhesség alatt nem ajánlott. 12 és 18 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt.
- A fekete áfonya levelét élelmiszerként hagyományosan gyógyteák és étrend-kiegészítők formájában fogyasztják. Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Hatósága szerint nem ismert olyan anyag benne, amely alapján a fogyasztása kockázatot jelentene. A hiányzó tapasztalatok és kutatási eredmények miatt az áfonyalevél fogyasztását terhesség és 12 éves kor alatt nem ajánljuk. A szoptatás időszakában nem tartjuk kockázatosnak a fogyasztását, mivel jellemző (fenolos) hatóanyagai az emésztőrendszerből nem szívódnak fel vagy nem választódnak ki az anyatejjel. 12-18 éveseknek az alacsonyabb testsúly miatt a szokásos napi mennyiség felét ajánljuk.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a fekete áfonya levelének fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32164/2023