60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A hibiszkuszvirág-csészelevél 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Támogatja a hajszálerekben az egészséges vérkeringést.
2. Elősegíti a nehézláb-érzés csökkentését.
3. Stimuláló és tonizáló tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel hozzájárul a mentális és fizikai fáradtság leküzdéséhez.
Miért ajánljuk?
- A kimagasló mennyiségű hibiszkuszvirág-csészelevelet (700 mg) tartalmazó étrend-kiegészítő!
- A hatályos Európai ide kattintva olvashat bővebben.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">Gyógyszerkönyv Hibiszkuszvirág csészelevélre vonatkozó előírásnak megfelelő antocián- és szerves sav tartalommal. - A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma megfeleltethető egy filteres hibiszkuszteának.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
- A hibiszkuszvirág-csészelevél rendszeres étrend-kiegészítőként történő fogyasztása többek között támogatja a hajszálerekben és a vénákban az egészséges keringést, emellett stimuláló hatású, amellyel hozzájárul a mentális és fizikai fáradtság csökkentéséhez.
- A hibiszkuszvirág csészelevél hasznos és egészséges kiegészítője lehet a a magas vércukor- és koleszterinszint, valamint a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott gyógyszeres és életmód-terápiának is.
- A hibiszkuszvirág-csészelevél vérkeringést támogató hatása részben enyhe vérnyomáscsökkentő hatásával is összefügg.
- Számos kutatásban kimutatták, hogy a hibiszkuszteával végzett kúra (2-6 héten át napi 1 csésze fogyasztásával) elősegíti a normál vérnyomás fenntartását (McKay; Haji Faraji; Mozaffari-Khosravi; Serban, Riaz és Chopra).
- Mexikói, nigériai, és svájci kutatók is megfigyelték a hibiszkusztea vérnyomásszabályozó hatását, a gyógyszeres kezelésben nem részesülők csoportjában is, ráadásul náluk a hibiszkusztea eredményesebbnek bizonyult, mint két gyakran alkalmazott vérnyomáscsökkentő (Herrera-Arellano; Nwachukwu; Al-Anbaki).
- Iráni kutatók klinikai tanulmányok átfogó elemzésében összesen 390 vizsgálatban résztvevő személy adatait elemezve megállapították, hogy a hibiszkusztea-fogyasztás a már kissé emelkedett, de gyógyszeres kezelést még nem igénylő vérnyomást is képes csökkenteni (Corina).
- A hibiszkusztea fogyasztása növeli a vesék nátrium- és a kloridion kiválasztását. Valószínűleg részben ez áll a vérnyomás pozitív irányú változásának hátterében is. A fokozott nátrium- és kloridion kiválasztással együtt a vizelet mennyisége is növekszik (Alarcón-Alonso, Nwachukwu). Egy nigériai-angol tanulmány szerint 2 órával a hibiszkusztea elfogyasztása után fokozódik a vizeletáramlás, ami hozzájárul a kedvezőbb vérnyomásértékekhez (Abubakar).
- Angol kutatók több mint 200 tanulmány átfogó elemzése alapján megállapították, hogy a hibiszkusz pozitív élettani hatásának másik lehetséges oka az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlása. Ez az enzim a testfolyadék mennyiségének szabályozásán keresztül befolyásolja a vérnyomást. Az ACE-gátló hatást a hibiszkusz antocián hatóanyagai okozzák. Továbbá a hatást magyarázhatja még a sejtekbe történő kalciumbeáramlás gátlása és az értágító hatás is (Da-Costa-Rocha).
- Német, angol, iráni, indiai és kínai kutatások is bizonyítják, hogy a hibiszkusz (rozella) antioxidáns hatóanyagai (pl. antocianinok) felelősek az erek, valamint a vese és a máj védelméért (Frank, Da-Costa-Rocha, Hadi, Lee, Riaz).
- Az alacsonyabb koleszterinszint szintén jó hatással van a vérkeringésére. Iráni kutatók klinikai tanulmánya szerint a hibiszkusztea (rozellatea) fogyasztása kedvező irányba változtatja a vér összes koleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL koleszterin) és a triglicerid szintjét. Ugyanakkor növeli a „jó koleszterinnek” nevezett nagy sűrűségű lipoprotein (HDL koleszterin) szintjét (Mozaffari-Khosravi, Gurrola-Diaz, Riaz).
- Egy másik iráni klinikai kutatásban az előbbihez hasonló eredményeket értek el 12-18 éves fiatalok esetén is (Sabzghabaee).
- Indiai kutatók 120 tanulmányt elemezve arra a következtetésre jutottak, hogy a hibiszkusz alacsony pH-értéke és magas C-vitamin tartalma elősegíti a vas felszívódását (Riaz).
- Marokkói kutatók harminc személyt vizsgálva megfigyelték, hogy a hibiszkusz növeli a szájon át szedett B12-vitamin biohasznosulását. Ennek oka feltehetően az, hogy a hibiszkusz növeli a bélhámon keresztül a B12-vitamin (hidroxikobalamin formájának) felszívódását (Souirti).
- Angol kutatók több mint 200 tanulmány elemzése alapján megállapították, hogy a hibiszkusz a zsírképződés és a zsírfelhalmozódás csökkentésén, valamint a keményítő lebomlásának és felszívódásának gátlásán keresztül járul hozzá a hatékonyabb energiafelhasználáshoz, ezáltal a testsúly csökkentéséhez. A nagyszabású elemzésből az is kiderült, hogy a hibiszkusz fogyasztása a vércukorszint szabályozását is elősegíti, ami kiegyensúlyozott energiafelhasználást eredményez, mivel növeli az inzulinérzékenységet, a cukorral kapcsolt molekulák és vérzsírok termelődését, továbbá a szénhidrátbontásban szerepet játszó enzimek működését is gátolja (Da-Costa-Rocha).
- Tajvani és angol kutatók szerint a hibiszkusz csökkenti a gyulladásos folyamatokban szerepet játszó citokin molekulák szintjét, valamint a gyulladásos folyamatokban részt vevő ciklooxigenáz enzimet is gátolja (Chou, Da-Costa-Rocha). Ezek a hatások szintén hozzájárulhatnak a hibiszkusz vitalizáló, energetizáló hatásához.
Figyelmeztetések
Magas növényisav-tartalma miatt enyhén hashajtó hatású lehet.
- A hibiszkuszvirággal kapcsolatos humán klinikai vizsgálatok során nem számoltak be súlyos mellékhatásokról, de a virágban nagy mennyiségben található (15-30%) növényi savak (pl. hibiszkuszsav, aszkorbinsav, citromsav) enyhe hashajtó hatást válthatnak ki. A megadott adagolás mellett nem ismertek más mellékhatások, amelyek gyakran fordulnának elő vagy súlyos következményekkel járnának (Ellis).
Fokozhatja a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását! Klorokinterápia esetén fogyasztása ellenjavallt!
- Egy egészséges önkénteseken végzett vizsgálat során a hibiszkusztea a terméken ajánlotthoz hasonló napi fogyasztási mennyiség esetén csökkentette a klorokin plazmakoncentrációját, ezért klorokinterápia mellett nem ajánlott a készítmény fogyasztása. Humán klinikai vizsgálatok során azt találták, hogy a hibiszkusztea csökkentette az enyhe és középsúlyos magas vérnyomásban szenvedők vérnyomását. Számos klinikai vizsgálat számolt be különböző hibiszkuszkészítmények vércukorszintcsökkentő hatásáról (Mahmoud, Ahad, Showande, Fakeye, Gurrola-Díaz, Bousheheri, Abdelmonem, Bule, Faraji, McKay).
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
- A hibiszkuszvirág hatóanyagai jól ismertek, amelyek más biztonságosan alkalmazható élelmiszerekben is megtalálhatók. Alacsony a kockázata a fejlődési rendellenességek kialakulásának vagy a magzatra gyakorolt egyéb káros hatásoknak, de az adagolást és a fogyasztási gyakoriságot indokolt a gyógynövény normál étrendben alkalmazott mennyiségéhez igazítani, amely nem nagyobb, mint a napi ajánlott fogyasztási mennyiség.
3 és 12 éves kor között fél adag fogyasztása ajánlott, a kapszulák tartalmából teát készítve.
- A hibiszkuszvirág hatását pozitív eredménnyel vizsgálták túlsúlyos 12-18 éves serdülőkön. Az egy hónapig tartó vizsgálatban naponta 2 gramm finomra őrölt port adtak a kísérletben résztvevőknek. A hibiszkuszvirág mellékhatás profilja nem különbözött érdemben a placebót kapó kontrollcsoportétól. 3 és 12 éves kor között az életkorból fakadó alacsonyabb testsúly miatt indokolt a napi ajánlott mennyiség felét ajánlani fogyasztásra. 3 éves kor alatt a kisgyermekek szervezetének éretlensége miatt a fogyasztása nem ajánlott (Sabzghabaee).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a hibiszkuszvirág-csészelevél fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32165/2023