60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A medvehagyma 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Segít fenntartani a szív és az erek egészséges működését.
2. Támogatja az egészséges koleszterin-anyagcserét.
Miért ajánljuk?
- Kimagasló mennyiségű medvehagyma levelet (500 mg) tartalmazó kapszula!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A medvehagyma támogatja a szív és az érrendszer egészségét, a normál koleszterinszint fenntartását.
A medvehagymalevél rendszeres fogyasztása abban az esetben is előnyös lehet, ha valamilyen gyógynövényt is szeretne fogyasztani Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató célból a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szedett koleszterinszint-csökkentők mellett.
A medvehagyma élettani (fiziológiai) hatásai
- A medvehagyma fő hatóanyagai közül sok megtalálható a fokhagymában is, de számos különleges, csak ebben a növényben előforduló anyag is felel a hatásáért.
- A medvehagymát mindeddig nem sikerült hatékonyan termesztésbe vonni, ezért alapanyagként sokkal drágább, mint a könnyen termeszthető fokhagyma. Ez is magyarázza azt, hogy miért van sokkal több kutatási eredmény a fokhagymával kapcsolatban, amelynek koleszterinszintet, vérnyomást, valamint vércukorszintet csökkentő hatását több klinikai vizsgálattal is alátámasztották (Koscielny, Gadidala, Orekhov, Ried2, Ried3, Reinhart).
- A medvehagyma szív- és érrendszert támogató hatása többek között vérnyomáscsökkentő hatásának köszönhető, amelyet hatóanyagai ACE-gátló tulajdonságai váltanak ki. Az ACE (angiotenzin konvertáló enzim) egy enzim, amely egy olyan anyag (angiotenzin II) keletkezését segíti elő, amely más hatások mellett, csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, ezzel pedig emeli a vérnyomást. Az ACE-gátlók hatására viszont nem termelődik ez az anyag, tágulnak a vese erei, több vizet és nátriumot választ ki, és így csökken a vérnyomás. A medvehagyma ACE-gátló hatását állatkísérletben támasztották alá: már az étrendben 2 százalékos mennyiségben adagolt porított medvehagymalevél is jelentősen csökkentette a vérplazma ACE-aktivitását (Rietz).
- A medvehagyma ACE-gátló hatása in vitro farmakológiai vizsgálatok alapján erősebbnek bizonyult a fokhagymához képest. A kísérletben a medvehagyma és a fokhagyma levelének vizes kivonatát, valamint a növények hagymájának kivonatait készítették el és vizsgálták többek között ACE-gátló hatásukat. A tesztben a legnagyobb gátló aktivitást a medvehagyma leveléből készült kivonat mutatta, amely hatást a benne található glutamil-peptideknek tulajdonítottak. Ezt követte a fokhagyma leveléből nyert kivonat hatása, a legcsekélyebb hatást pedig a hagymákból készült kivonatok mutatták (Sendl).
- Egy másik állatkísérletben a napi étkezésben már 1 százalék mennyiségű medvehagyma is csökkentette az átlagos szisztolés vérnyomást. A medvehagymával dúsított étrend hatékonyabbnak bizonyult, mint amikor ugyanakkora mennyiségű fokhagymával dúsították. A vizsgálatban jelentős koleszterinszint-csökkentést is mértek. A kutatók a vizsgálati eredményekből arra következtettek, hogy a medvehagyma élettani hatása erőteljesebb, mint a fokhagymának (Preuss).
- Laboratóriumi vizsgálatban a medvehagyma kivonata gátolta a vérlemezke aggregációt. A hatásért feltehetően két specifikus, nem kéntartalmú összetevő, valamint néhány flavonoid hatóanyag felelős (Sabha, Rietz).
Figyelmeztetések
Fokozhatja a vércukorszint- és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.
A medvehagyma állatkísérletekben a fokhagymánál is nagyobb mértékben csökkentette a vér emelkedett inzulinkoncentrációját és a szisztolés vérnyomást. Egyes kutatások szerint a medvehagyma vérnyomáscsökkentő hatása a fokhagymáénál is erősebb lehet (Sendl, Preuss, Rietz).
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható. Jellegzetes szagú hatóanyagai az anyatejben is megjelenhetnek, így befolyásolhatják a szoptatott csecsemők táplálkozását.
- A medvehagyma nem tartalmaz egészségre nézve kockázatos hatóanyagokat, így a termék fogyasztását étrendi mennyiségben terhesség alatt is ajánljuk. Szoptatás alatt viszont érdemes figyelembe venni, hogy a medvehagyma jellegzetes, aromás ízét okozó vegyületei az anyatejben is kiválasztódnak, ezzel befolyásolhatják a baba táplálkozását, csakúgy mint a fokhagyma esetében (Ziaei, Poupelloz).
6-12 éves kor között fél adag fogyasztása javasolt.
- A medvehagyma hatóanyagai nagy átfedést mutatnak, az élelmiszerként is nagy mennyiségben fogyasztott fokhagymáéval. Az étrend részeként, fűszerezésre ezért a medvehagyma is fogyasztható már két éves kortól, de nagyobb mennyiségben, étrend-kiegészítőként csak 6 éves kortól ajánljuk. 6 és 12 éves kor között fél adag fogyasztását javasoljuk, a kapszulák tartalmát teaként fogyasztva vagy pl.: mézben elkeverve a kapszulák nagy mérete miatt.
Fogyasztás időtartama
- A medvehagymalevélben nem ismert olyan összetevő, amely indokolná a fogyasztása időtartamának korlátozását.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a medvehagyma fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 33032/2023
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Étkezés előtt vagy közben 1-2 kapszula (naponta 2-3-szor).
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 500 mg medvehagyma levél (Allii ursini folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.