60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
Az orvosi rozmaring 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Támogatja a máj egészséges működését és az epefolyadék kiválasztását.
2. Hozzájárul az egészséges emésztéshez, a zsírok lebontásához és az étkezés utáni jó közérzethez.
3. Támogatja az immunrendszer egészségét, a szervezet természetes védekezőképességét.
Miért ajánljuk?
- 2x magasabb hidroxifahéjsav-származék tartalom*, még intenzívebb élettani hatás!
(*A hatályos Európai ide kattintva olvashat bővebben.Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">Gyógyszerkönyv Rozmaringlevél gyógynövénycikkelyében szereplő előíráshoz képest.) - Az Európai Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) tartozó országokban – köztük az uniós tagállamokban – forgalomba hozott, illetve forgalomba hozni kívánt, emberi vagy állatgyógyászati felhasználásra szánt gyógyszerek kiértékelésével és felügyeletével foglalkozik.
Az EMA szervezetén belül a Gyógynövény Szakbizottság (HMPC) feladata, hogy a biztonságosságra és a hatásosságra összpontosítva a gyógynövényekről tudományos adatokat gyűjtsön össze és értékeljen, amit gyógynövény monográfiák formájában tesz publikussá. A monográfiák többek között azt is tartalmazzák, hogy az egyes gyógynövényeket milyen formában és adagolás mellett ajánlott forgalomba hozni. A feldolgozási formát és az adagolást a szakbizottság minden esetben úgy ajánlja, hogy az adott gyógynövény alkalmazásával elérhető előny mindig nagyobb legyen, mint a fogyasztás esetleges kockázata.
TERMÉKEINK NEM GYÓGYSZEREK, hanem kedvező élettani hatással rendelkező, a szervezet egészséges működését támogató étrend-kiegészítők, élelmiszerek! Az EMA HMPC-re való hivatkozás kizárólag azt a célt szolgálja, hogy igazoljuk a fogyasztóink felé, hogy az oldalon részletesen ismertetett kedvező élettani hatás a megadott alkalmazási forma és/vagy adagolás mellett biztonságosan (alacsony kockázat mellett) elérhető az adott gyógynövény fogyasztásával.
Az EMA HMPC gyógynövény monográfiái között ide kattintva lehet keresni. (Az EMA HMPC egyes - általunk is forgalmazott - gyógynövényekről még nem készített monográfiát.)
Termékeink adagolásának szakmai megalapozottságáról ide kattintva olvashat többet.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">Gyógyszerügynökség Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának megfeleltethető adagolással. - A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Egy kapszula tartalma ~2 g orvosi rozmaringból készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
A rozmaring egy rendkívül sokoldalú élelmi- és gyógynövény, amelyet nemcsak fűszerként, hanem étrend-kiegészítőként is érdemes fogyasztani, hiszen támogatja a májműködést és az egészséges epefolyadék-elválasztást. Ez utóbbi hozzájárul az emésztési komforthoz és a zsíros ételek lebontásához, valamint az étkezés utáni jó közérzethez is. Antibakteriális és antioxidáns hatóanyagai támogatják az immunrendszer egészségét is.
- A legtöbb oxidációs, redukciós folyamat a májban játszódik le az emberi szervezetben. Ezért a májnak különösen fontos, hogy folyamatosan elegendő antioxidáns anyag álljon rendelkezésére.
- A rozmaringkivonat laboratóriumi körülmények között gátolta a szén-tetraklorid által kiváltott májkárosodást, amely valószínűleg a rozmaring antioxidáns hatásával van összefüggésben, mivel semlegesíti a szervezetben képződő szabadgyököket (Nawall).
- A rozmaring kísérletekben fokozta az epefolyadék ürülését (Palomino). Az epe termelése, ürülése és szervezeten belüli körforgása nélkülözhetetlen az egészséges emésztéshez. A csökkent epetermelés hatására a zsírbontás és emésztés nem lesz kiegyensúlyozott, ez pedig puffadáshoz, rossz közérzethez, túlságosan sűrű vagy híg széklethez vezethet. Az epesavak fontosak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) felszívódása szempontjából is. Az epefolyadékkal nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ha kevés epehajtó ételt fogyasztunk, akkor fölösleges koleszterin maradhat a szervezetben.
- A rozmaringlevél illóolajtartalma a kísérletek szerint ellazítja a bél és az epevezeték simaizmait (Nawall).
- Emésztés javításához hozzájárulhat a rozmaring hatóanyagainak azon tulajdonsága, hogy gátolja a szervezetben keletkező gyulladásserkentő anyagok képződését (Lai, Poeckel, Inoue).
- A rozmaringkivonatok számos emésztőrendszerben előforduló baktérium- és gombafaj fejlődését szabályozzák, amely szintén hozzájárul az emésztőrendszer egészségét támogató hatásához (Giordani, Elgayyar, Lopez, Santoyo, Luqman).
- A rozmaring fokozza az epetermelést, az epefolyadékkal pedig nagy mennyiségű koleszterin is ürül. Ennek egy része a rozmaringlevél hatására nem szívódik fel a vékonybélben, hanem a széklettel együtt ürül a szervezetből, így csökkentve a vér koleszterinszintjét.
- A rozmaringlevél-kivonat koleszterinszintet szabályozó hatását klinikai vizsgálatban is igazolták (ezerjófű és lestyán együttes adagolásával). A hat hónapig tartó vizsgálat végén, a 60 résztvevő vérzsírszintje kedvező irányba változott. Eközben a "jó koleszterinnek" nevezett HDL-szintje emelkedett. A HDL magas szintje azért fontos az egészség támogatásában, mert a már lerakódott koleszterint is vissza tudja szállítani az érfalból a májba, ahol az lebontásra vagy újrafelhasználásra kerül (Martynyuk).
- A laboratóriumi vizsgálatok alapján a rozmaring számos baktérium- és gombafaj fejlődését gátolja, de a rozmaringban lévő antioxidáns hatású anyagok szintén hozzájárulnak az immunrendszer egészségét támogató hatásához.
- A vizsgálatok szerint a rozmaringlevél antioxidáns hatása gyengébb a C-vitaminénál, de erősebb az E-vitaminénál (Zhao).
- Az USA Mezőgazdasági Hivatala (USDA) 2010-ben egy olyan összegző tanulmányt készített, amelyben egymással összehasonlíthatóvá tette a leggyakoribb élelmiszernövények (zöldségek, gyümölcsök, fűszerek) antioxidáns hatását. Az antioxidáns hatást ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) μmolTE/100 g adták meg. A rozmaring valamennyi növény között kiemelkedő antioxidáns hatással rendelkezik, ORAC értéke 165000 (összehasonlításképp: fekete áfonya: 9621, aszalt szilva: 8059, alma: 4275, citrom: 1346) (USDA).
Figyelmeztetések
Epeúti szűkület (pl. epekövesség) esetén fogyasztása fokozott óvatosságot igényel!
Befolyásolhatja a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek hatását.
- Egyes állatkísérletekben az orvosi rozmaring kivonata vércukorszint-csökkentő hatással rendelkezett, illetve növelte az inzulinszintet. Ezen hatásokat a kutatók a rozmaringban lévő karnozolnak és karnozinsavnak tulajdonították. Ezen felül egyes sejtkultúrákkal végzett vizsgálatok során a rozmaringsav gátolta egy szénhidrátbontó enzim (alfa-glükozidáz) működését.
- A vércukorszintcsökkentő hatást embereken végzett vizsgálatban is megfigyelték. A rozmaring por formájában történő orális alkalmazását vizsgálták a lipidprofilra és a vércukorszintre gyakorolt hatása szempontjából egészséges és 2-es típusú cukorbetegeknél. A 4 héten át napi 3 g rozmaringot szedő résztvevők körében jelentős javulást figyeltek meg: a cukorbetegeknél az LDL, triglicerid- és koleszterinszint 31-35%-kal csökkent, a vércukorszint pedig 21%-kal mérséklődött. A HDL-szint 22%-os növekedést mutatott mind a cukorbetegek, mind a nem cukorbetegek esetében. A rozmaring kedvezően befolyásolta a lipidprofilt és a vércukorszintet, különösen a 2-es típusú cukorbetegeknél. A vizsgálat eredményei alapján indokolt lehet a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagolásának módosítása (Bakirel, Erenmemisoglu, Aljamal).
Terhesség és szoptatás alatt, valamint 6 és 12 éves kor között a legkisebb adagolás mellett ajánlott fogyasztása.12 év alatt teaként ajánlott a fogyasztása (további részletek az Adagolás fejezetben).
- Az orvosi rozmaring terhesség és szoptatásra gyakorolt hatásával kapcsolatosan kevés kutatási eredmény áll rendelkezésre. A vizes rozmaring-kivonat szájon át adagolva patkányoknál nem növelte a fejlődési rendellenességek számát. A rozmaring hatóanyagai közül főképp az illóolajában lévő komponensek (pl. kámfor) lehetnek veszélyesek terhesség esetén. Egy tanulmány azonban azt találta, hogy a D-kámfor patkányokon 1000 mg/kg/nap dózisig, nyulakon legfeljebb 681 mg/kg/nap dózisig nem mutatott teratogén hatást. A megadott adagolás mellett a termék illóolaj-tartalma olyan alacsony, hogy az csak nyomokban tartalmaz kámfort, így az nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra. A lehetséges kockázatok csökkentése érdekében terhesség és szoptatás alatt legfeljebb a napi szokásos étrendi mennyiségben ajánljuk a rozmaring fogyasztását, amely nem nagyobb, mint a terméken feltüntetett legkisebb ajánlott adagolás (Leuschner, Lemonica).
- Az orvosi rozmaring régóta alkalmazott gyógynövény, amelyet étrendi mennyiségben a szakirodalmi adatok alapján is biztonságos. Az ajánlott legkisebb napi adag fogyasztása esetén a terméket biztonságosan fogyaszthatják 6-12 éves korú gyermekek. 12 éves kor alatt a kapszulák nagy mérete miatt a termék fogyasztását teaként ajánljuk (Palomino).
Fogyasztás időtartama
- Az orvosi rozmaring hosszú távon is biztonságosan fogyasztható a megadott adagolás mellett. Ez támasztja alá az a kutatás is, amelyben az orvosi rozmaringot 3 g-os adagolással biztonsággal alkalmazták 4 hétig, míg egy másik kutatásban 4 g-os adagolás mellett 8 hétig (Aljamal, Akbari).
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az orvosi rozmaring fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32519/2023
Adagolás, fogyasztás, összetevők
- ADAGOLÁS:
- Naponta 2 alkalommal 1-2 kapszula étkezés előtt. (Az adagolás megfeleltethető az EU Gyógynövény Szakbizottsága ajánlásának.)
- FOGYASZTÁS:
- Kapszulaként fogyasztva ► Bő folyadékkal lenyelve.
- Teaként fogyasztva ► A kapszulák tartalmát szórja egy pohárba, majd öntse fel 2 dl 50-60 °C-os vízzel. Elkeverés után azonnal fogyasztható. Ismerje meg, hogyan és miért érdemes teát készíteni a kapszulákból!
- Folyadékban elkeverve ► A kapszulák tartalma elkeverhető akár hideg vízben is, vagy bármilyen más folyadékban (pl. méz, üdítő, turmix, shake, joghurt, olaj stb.)
- ÖSSZETEVŐK:
- Kapszulánként 450 mg orvosi rozmaring levél (Rosmarini folium) NaturMill® szuperfinom gyógynövénypor, kapszulahéj: zselatin.