60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
A szurokfű 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Hozzájárul az egészséges, komfortos emésztéshez.
2. Támogatja az epehólyag normál működését.
Miért ajánljuk?
- Kimagasló mennyiségű szurokfüvet (500 mg) tartalmazó kapszula!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- Bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből készült.
- Egy kapszula tartalma ~2 g szurokfűből készült teának felel meg.
- A kapszulákban lévő porból tea készíthető vagy bármilyen folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
- A szurokfű (más néven oregánó) fogyasztása nemcsak fűszerként, ételízesítőként lehet előnyös, hiszen számos kedvező élettani hatással rendelkezik. Fő hatóanyagai – többek között a karvakrol, timol és rozmaringsav – olyan fenolos vegyületek, amelyek többféle módon is támogatják az emésztés egészségét.
- A szurokfű rendszeres fogyasztása – akár fűszerként, akár étrend-kiegészítő formájában – bizonyítottan hozzájárulhat a bélflóra egyensúlyának fenntartásához, és enyhítheti a modern, zsírokban és cukrokban gazdag táplálkozás káros hatásait.
- A szurokfűben található karvakrol és timol olyan illóolaj-összetevők, amelyek laboratóriumi kutatások alapján számos baktérium növekedését gátolhatják. A rozmaringsav – amely szintén fontos összetevő – erőteljes antioxidáns, így szerepet játszhat a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelmében (Burt, Sakkas).
- Ezek az anyagok segíthetnek az emésztőrendszerben élő jótékony bélbaktériumok arányának megtartásában, ezzel is támogatva az egészséges emésztést (Singletary).
- A szurokfűben lévő fenolos vegyületek csökkenthetik a bélfal irritációját és elősegíthetik a bélhámsejtek megújulását. Ez különösen fontos a modern táplálkozás mellett (Kim).
- Az állattenyésztés területén a szurokfű széles körben alkalmazott gyógynövény, különösen az antibiotikumok alternatívájaként használják a takarmányokban. Egyes állatfajok (pl. sertések) emésztőrendszerének hasonlósága az emberi bélrendszerrel arra utal, hogy ezek az eredmények relevánsak lehetnek az emberi egészség szempontjából is (Kim).
- Az egészséges bélflórát a szurokfű hatóanyagai közvetett módon is befolyásolják, mivel hatnak az epetermelésre és az epekiválasztásra is. A kiválasztott epefolyadék mennyiségének és összetételének fontos szerepe van a bélflóra egyensúlyának szabályozásában (Collins, Ridlon, Larabi, Ramirez-Perez).
- Állatkísérleti eredmények alapján a szurokfű csökkentheti a vastagbél irritációját és javíthatja a bélgát funkcióját. A kínai kutatás kimutatta, hogy a szurokfű helyreállította a bélmikrobióta diszbiózist azáltal, hogy növelte a bélmikrobióta alfa-diverzitását, növelte a Bacteroidota közösség bőségét, és szabályozta a nyálkahártya immunitását és bélgátját fenntartó rövid láncú zsírsavakat (SCFA). A szurokfű elősegítette az epesavak felszívódását és szabályozta az epesavak metabolizmusát a bélben, ezáltal fenntartva a bélnyálkahártya immunhomeosztázisát. A vizsgálat alapján a szurokfű ezen kívül szabályozhatja a bélrendszer immunrendszerét is a foszfatidil-inozitol jelátviteli rendszeren keresztül (Yu)
- A normál epetermelést és -kiválasztást a szurokfű májra gyakorolt kedvező élettani hatása is elősegítheti (Bajagai, Abdelghffar).
- A szurokfű jellegzetes illóolajai (karvakrol, timol) és egyéb bioaktív vegyületei stimulálhatják az emésztőrendszer működését, elősegítve a gyomornedv-, a hasnyálmirigy-enzim- és részben az epetermelést is. Ez a fokozott epetermelés a zsírlebontás és -felszívódás javulását eredményezheti, mivel a megfelelő mennyiségű epe kulcsfontosságú a zsírok emulgeálásában és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában (Burt).
Figyelmeztetések
Epekövesség, epeúti szűkület esetén fogyasztása óvatosságot igényel! Ilyen esetben kezdetben napi egy kapszulát fogyasszon, majd naponta egy kapszulával növelje az adagot.
- A szurokfű hatóanyagai fokozzák az epeszekréciót és az epeürülését, ezért alkalmazása epekövesség és epeúti szűkület esetén körültekintést igényel (Bahamani, Usmonova, Yu).
Emésztőrendszeri panaszok megjelenése esetén szüneteltesse fogyasztását!
- A szurokfű alkalmazásának nem ismertek specifikus mellékhatásai. Alkalmazásának esetleg enyhe gyomor-bélrendszeri mellékhatásai (pl. diszkomfortérzet) lehetnek az arra érzékenyeknél (Oniga, Sharifi-Rad, Sęczyk).
Terhesség és szoptatás alatt, valamint 12 éven aluliaknak a napi legkisebb adagolás mellett ajánlott a fogyasztása. 4 éves kor alatt fogyasztása nem ajánlott. 4-12 éves kor között ajánlott a kapszulákat szétbontva és a tartalmukat folyadékban elkeverve fogyasztani (további részletek az Adagolás fejezetben).
- Bár a szurokfű 1,8-cineol és béta-tujon tartalma miatt szerepel az EFSA emberi egészségre potenciálisan aggodalomra okot adó növényi anyagok listáján, étrendi mennyiségben történő fogyasztása ugyanakkor biztonságosnak számít Európában és az USA-ban is. Az étrendi mennyiség körülbelül a termék címkéjén megadott legkisebb adagolásnak felel meg (naponta 1 g), így fogyasztása nem jelent veszélyt a fejlődő magzatra, illetve a csecsemők és a kisgyerekek egészségre (Oniga). 4 és 12 éves kor között a termék fogyasztását tea formájában ajánljuk a kapszulák nagy mérete miatt.
Fogyasztás időtartama
- A szurokfű hosszú távon is biztonságosan alkalmazható gyógynövény a megadott adagolás mellett.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat a szurokfű fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 32523/2023