60 db étrend-kiegészítő kapszula,
bevizsgált, kiváló minőségű gyógynövényből.
Az útifű maghéj 1924/2006/EK rendelet 13. cikk szerinti engedélyezett állítások jegyzékébe (432/2012/EU rendelet melléklete). Az állításokat az azok bírálatára felhatalmazott Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilvántartásba vette, de azokat még csak részben értékelte, azokról az Európai Bizottság még nem döntött, ezért nem szerepelnek az engedélyezett állítások jegyzékében, de a 1924/2006/EK rendelet 27. cikk 4. bekezdése alapján a termékek jelölésén továbbra is alkalmazhatók az állítások végleges értékeléséig.
Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">hivatalos jegyzékben
szereplő
Kattintson ide, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy mit jelent egészségesnek vagy betegnek lenni, vagy szívesen megismerné, hogy milyen előnyös élettani hatások várhatók az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott gyógynövényektől." style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">egészségtámogató hatásai:
1. Hozzájárul a normál koleszterin és vérzsírszint fenntartásához.
2. Segít az egészséges bélmozgás kialakításában és a könnyű székletürítésben.
3. Támogatja az emésztőrendszer egészséges működését.
Miért ajánljuk?
- Kétszer több poliszacharid hatóanyag*, még intenzívebb élettani hatás!
(*A hatályos Európai ide kattintva olvashat bővebben.Jelen tájékoztatást a 2008. évi XLVII. törvény szerinti sérülékeny fogyasztókra tekintettel tettük közzé. Fogyasztóvédelmi megfelelőségünkről ide kattintva olvashat.
" style="box-sizing: border-box; color: #68a742; cursor: pointer;">Gyógyszerkönyv Útifű maghéj gyógynövénycikkelyében szereplő értékhez képest.) - Kimagasló mennyiségű útifű maghéjat (750 mg) tartalmazó kapszula!
- A kapszulákban lévő szuperfinom gyógynövénypor általános előnyei:
- nagyobb biológiai hozzáférhetőség és aktivitás (kisebb mennyiség is elegendő),
- jobb oldhatóság, több vízoldható rost,
- magasabb flavonoid- és polifenoltartalom,
- erősebb antioxidáns hatás,
- elnyújtott felszívódás, kiegyensúlyozott támogatás,
- teljes hatóanyagspektrum.
- Adalékanyag- és kivonószermentes, a kapszulák a gyógynövényen kívül mást nem tartalmaznak.
- A kapszulákban lévő por folyadékban elkeverhető.
Mikor ajánljuk?
- Az útifű maghéj a gyógynövények között kimagasló mennyiségben tartalmaz oldható poliszacharidokat. Ezek elősegítik az egészséges bélmozgást és a könnyű székletürítést, többek között a bél mikrobiomra is hatva támogatják az emésztőrendszer egészségét, továbbá megkötik a bérendszerben a koleszterint, ezzel a vérzsírszintre is kedvező hatást gyakorolnak.
- Az útifű maghéj olyan esetekben is alkalmazható, amikor a napi rostbevitel növelésének egészségügyi indokai is vannak: például székrekedés, irritábilis bélszindróma vagy magas koleszterinszint esetén. Alkalmazása ebben az esetben az orvosa tudtával és az általa javasolt terápia betartása mellett ajánlott!
- Az útifű maghéj koleszterin- és vérzsírszintre gyakorolt hatását számos kutatásban vizsgálták. Ezek alapján az útifű maghéj rendszeres fogyasztása kedvező irányba befolyásolja az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintet és a vérzsírok szintjét is, miközben növeli a HDL (nagy sűrűségű lipoprotein = "jó koleszterin") szintjét (Anderson, Bell, Anderson, Davidson, Xiao).
- Kimutatták, hogy hat hónap rendszeres fogyasztása után a "rossz" (LDL) és a "jó" (HDL) koleszterin aránya még kedvezőbb irányba változott, amennyiben az energiabevitel 12%-át egyszeresen telítetlen zsírsavak jelentették (Jenkinks).
- Az útifű maghéj koleszterin- és vérzsírszint-csökkentő hatását úgy fejti ki, hogy az epefolyadékkal távozó koleszterin beágyazódik az útifűben nagy mennyiségben lévő poliszacharidokból képződő mátrixba, így a vékonybélen keresztül nem tud visszaszívódni a véráramba (Turley, Everson).
- Az útifű maghéj maximális hatása akkor jelentkezett, amikor az étkezéssel együtt fogyasztották (Wolever, Munari).
- Székletlazító hatás: Az útifű maghéj kedvező irányba befolyásolja a széklet sűrűségét, legyen az túl sűrű vagy túl híg. A hatás annak köszönthető, hogy az útifű maghéj lassítja a gyomorürülést és a bélmozgást (hasfogó hatás) és javítja a széklet állagát úgy, hogy vízoldható rostjai géles állagot képeznek (Washington, Eherer).
- Közérzetjavító hatás: Az optimálistól eltérő emésztés esetén az útifű maghéj fogyasztása az étkezés utáni közérzetet is kedvező irányba befolyásolja (Hotz, Bijkerk, Ford).
- Mikrobiom támogatás: Az útifű maghéj vízben oldódó rostokat tartalmaz, amelyeket bélbaktériumok fermentálnak, így támogatják a jótékony bélmikrobák, például a Bifidobacterium és Lactobacillus fajok szaporodását. Ezek a baktériumok kulcsszerepet játszanak a bélflóra egészségének fenntartásában, és elősegítik az immunrendszer megfelelő működését (Ducati, Wang).
- Rövid láncú zsírsavak (SCFA) termelése: A bélbaktériumok fermentációja során rövid láncú zsírsavak (SCFA-k), például butirát, propionát és acetát termelődnek. Ezek a vegyületek: táplálják a bélhámsejteket, így elősegítik a bél nyálkahártya regenerációját, segítenek a bél pH-jának szabályozásában, ami gátolja a káros baktériumok elszaporodását (Currò, Slavin)
- Bélbarrier funkció támogatása: A mikrobiom támogatás és az SCFA-termelés révén az útifű maghéj segít erősíteni a bélfal integritását. Ez kulcsfontosságú, mert a bélbarrier egészséges szinten tartása fontos tényező az egészségmegőrzés szempontjából (Guarino, Yang, Haskey)
- Anyagcsere szabályozása: A bél mikrobiom és az anyagcsere egészsége szorosan összefügg. Az útifű maghéj: lassítja a szénhidrátok felszívódását, segít az inzulinérzékenység javításában, így hozzájárulhat a vércukorszint stabilizálásához (Peters, Malinowski, Harnett)
Figyelmeztetések
Alkalmazása nem ajánlott emésztőrendszeri szűkület esetén.
- Az útifű maghéj tömege 40-szeresét tudja felvenni folyadékból, így egy sűrű, géles állagot képezve, amely az emésztőrendszeri szűkület tüneteit tovább ronthatja (Agha, Wiesner).
Gyógyszerek, vitaminok és ásványi anyagok bevétele előtt vagy után egy órával ajánlott fogyasztani.
- Több vizsgálat eredménye is azt mutatja, hogy az útifű maghéj és különböző gyógyszerek egyidejű fogyasztása során az útifű maghéj befolyásolhatja azok felszívódását (pl: metformin, etinil-ösztradiol, lítium, digoxin, olanzapin, karbamazepin). Ezen kívül egyes ásványi anyagok és vitaminok felszívódását is csökkentheti (pl: vas, B2-vitamin). Így azt javasoljuk, hogy a fogyasztók a terméket gyógyszerek, vitaminok és ásványi anyagok bevétele előtt vagy után egy óra elteltével fogyasszák (García, Díez, Merrick, Fernandez, Rossander, Roe).
Amennyiben fogyasztása után emésztőrendszeri panaszokat tapasztal, igyon több folyadékot vagy csökkentse az adagot!
- Az útifű maghéj fogyasztása általánosan kevés mellékhatással jár. A leggyakoribb mellékhatások az emésztőrendszert érintik, főképp valamilyen szűkület fennállása esetén: puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés, diszpepszia és émelygés fordulhat elő. Azonban amennyiben az adagolást kis mennyiségben kezdjük, majd fokozatosan növeljük, ezek a mellékhatások elkerülhetők, illetve az emésztőrendszer is hozzászoktatható az útifű maghéj rendszeres fogyasztásához. Fontos, hogy a terméket megfelelő mennyiségű folyadékkal fogyasszuk, mert az útifű maghéj nagy mennyiségű vizet köt meg (Anderson, Shin, Agha, Wiesner).
Fokozhatja a vércukorszint-, és vérzsírszint-csökkentő gyógynövények és gyógyszerek hatását.
- A kutatások alapján csökkentheti a vércukorszintet, azáltal, hogy késlelteti a szénhidrátok emésztését és felszívódását. Az útifű maghéjból a vízoldható rostok kioldódnak az emésztőrendszerben, egyfajta oldható rostmátrixot képezve. A vérzsírszint-csökkentő hatás úgy alakul ki, hogy a zsírok és a koleszterin beágyazódnak ebbe a mátrixba, így a vékonybélen keresztül nem tudnak visszaszívódni a véráramba. Az útifű maghéj rendszeres fogyasztásakor esetleg szükség lehet a vércukor- és vérzsírszintet szabályzó gyógyszerek adagolásának felülvizsgálatára (Anderson 1, Anderson 2, Jensen, Wolever).
Terhesség és szoptatás alatt is fogyasztható.
- Az útifű maghéj terhesség alatti fogyasztása biztonságos. Hatóanyagai a bélrendszerben fejtik ki hatásukat, onnan nem szívódnak fel. Igazolt, hogy a csecsemők székletürítését nem befolyásolta az anyák által elfogyasztott útifű maghéj (Greenhalf).
6-12 éves kor között a kapszulák mérete miatt a kapszulákban lévő port ajánlott folyadékban elkeverve fogyasztani.
- Az útifű maghéj biztonsággal alkalmazható gyermekeknél is. Székletfogó és vérzsírszint-csökkentő hatását 5 éves kortól vizsgálták, napi 12 grammig terjedő adagolás mellett, mely során nem jelentkeztek jelentős mellékhatások. 6-12 éves kor között javasoljuk, hogy a gyermekek a kapszulák tartalmát folyadékban elkeverve fogyasszák a kapszulák nagy mérete miatt (Smalley, Dennison, Davidson, Moreno).
A fogyasztás időtartama
- Hosszú távon is biztonságosan fogyasztható gyógynövény.
A felsorolt lehetséges mellékhatásokon, kölcsönhatásokon és ellenjavallatokon kívül a tudomány mai állása szerint nem ismert más számottevő kockázat az útifű maghéj fogyasztásával kapcsolatban a megadott adagolás mellett.
Étrend-kiegészítők kötelező figyelmeztetései
- Fogyasztása nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot.
- A napi ajánlott fogyasztási mennyiséget ne lépje túl!
- Kisgyermekek elől elzárva tartandó!
A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) által notifikált termék. Notifikációs szám: 34004/2024